Raar maar Waar: tips om met Vlinder & Slak te werken tijdens kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek nodigt aan alle kanten uit om nu eens lekker te gaan speurneuzen, ontdekken en.. filosoferen en voelen. Want er is zoveel om je over te verwonderen, zoveel wat eigenlijk helemaal niet zo logisch is als het lijkt!
Vlinder & Slak is een ideaal boek om met jongere kinderen over ‘Raar maar Waar’ te werken en te ontdekken. Want eigenlijk is het heel raar dat Vlinder een huis vindt, terwijl ze niet eens de rust kan vinden om te landen… En is het niet bijzonder dat Slak vleugels krijgt? Dat krijgen toch alleen rupsen?

Tips:
Lees het boek voor, allebei de verhalen of elke dag een
Praat met kinderen over de ervaringen van Vlinder en van Slak en stel zoveel mogelijk open vragen, vragen vanuit verwondering ; )
bijvoorbeeld:
Over gevoelens: voelen jullie je weleens heen-en-werig zoals Vlinder? Wanneer voel je je zo? Wat merk je dan? Of miezerig als Slak? Wat doe je dan? Hoe komt Vlinder weer tot rust? Wat helpt Vlinder? En wat helpt Slak? Kan dat jou ook helpen? Waarom denk je?

Over hoe het kan dat..: eigenlijk best raar dat Slak vleugels krijgt, is dat echt zo? Of voelt hij het alleen maar? Kun je dus iets voelen, terwijl het er niet echt is? Zouden wij dat ook kunnen voelen? Hoe denk je?

Over de natuur (hoe het ‘echt’ is): welk diertje krijgt in het echt vleugels.., terwijl die dat eerst niet heeft? (de rups die later een Vlinder wordt). Dus snapt Vlinder misschien daarom zo goed hoe Slak zich voelt? Heeft zij zich ook zo gevoeld toen ze een rupsje was? Hoe heeft zij vleugels gekregen (in het echt en spreekwoordelijk, in het verhaal.., laat ze maar fantaseren).
Je kunt hier mooi het proces van rups, cocon en vlinder benoemen en ontdekken via plaatjes, maar ook zelf tekenen etc.

Kijk op www.vlinderenslak.nl voor meer leuke tips, kleurplaten en wetenschappelijke weetjes waarmee je ook aan de slag kunt!