Interview Wendy Traa met Koen van GrootEnKlein over Vlinder & Slak

Wendy Traa (1973) is moeder van twee dochters en woont met haar man Siebren, dochters Bloeme en Veerle en hond Noor. Ze is leerkracht basisonderwijs, kinderyogadocent en historica. Eind november verschijnt haar tweede prentenboek “Vlinder & Slak”. Een mooie gelegenheid om Wendy een paar vragen te stellen.

Kun je iets vertellen over Vlinder en Slak? Wat is het voor een soort boek?
“Het zijn twee verhalen, die elkaar ontmoeten in het midden van het boek: het is dus een omkeer- en ontmoetboek. Dat vind ik er erg leuk en bijzonder aan. Je beleeft echt een avontuur in de verhalen van Vlinder en Slak, je leeft met ze mee en kunt van ze leren.

In het verhaal ‘Vlinder krijgt een huis’ beleef je met Vlinder haar zoektocht naar rust en eenvoud. Ze is natuurlijk enorm aan het fladderen, zwiert van bloem naar bloem en ontdekt vrolijk de hele wijde wereld. Maar soms is ze moe, wil ze even tot rust komen. Maar hoe? Ze heeft geen huis om in te rusten, zoals Slak. Ze bedenken van alles om een huis te maken, maar niets lukt. Uiteindelijk leert Slak haar te rusten bij zichzelf en ontdekt ze iets heel belangrijks: dat haar lijf haar huisje is om in te rusten. Hoe dat precies gaat, lees je in het verhaal.

In ‘Slak krijgt vleugels’ is het eigenlijk de omgekeerde ‘beweging’: Slak is namelijk altijd rustig en ontspannen, maar leeft ook op een paar vierkante meter. Hij wil ook weleens de wijde wereld zien! Maar hij heeft geen idee hoe. Vlinder neemt hem mee op zijn langste tocht ooit. Dat is een hele beproeving voor Slak, maar uiteindelijk ontdekt hij de wijde wereld en leert hij van Vlinder hoe hij dat nog een keer kan doen, ook als hij weer is aangekomen bij zijn favoriete stekje aan het meer.

Het is dus ook een boek dat ‘meer’ is dan een prentenboek als je dat wilt: je kunt er veel van leren, over jezelf, een ander, over rustig worden, of juist je vleugels uitslaan. Maar dat hoeft niet. Je kunt er ook gewoon heerlijk in wegdromen, plezier van hebben en er om lachen, want het is ook allemaal erg grappig wat ze meemaken. “

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Dat is altijd het mooiste moment, vind ik: het krijgen van het idee. Ik zat eigenlijk gewoon wat te schetsen en schrijven aan mijn werktafel in de serre. En na wat schetsen van een ‘vlindervrouwtje’, kwam daar opeens een slak bij. En had ik een verhaal in mijn hoofd, de zinnen kwamen vanzelf. Ik hoefde ze allemaal maar op te schrijven. Het was eerst één verhaal. Later realiseerde ik me dat het eigenlijk twee verhalen waren, dat Vlinder en Slak dan allebei tot hun recht zouden komen. En de een niet beter zou zijn dan de ander, of leuker, of mooier. Ook was me toen al duidelijk dat het over twee ‘bewegingen’ gaat die we allebei nodig hebben: de wereld in gaan EN tot rust komen. Eigenlijk leren kinderen door de verhalen spelenderwijs verbinding te maken met hun binnenwereld. Dat is heel belangrijk in deze tijd. Je moet daarom regelmatig slakken, om daarna weer te kunnen vlinderen.”

Wie ben jij? En ben je meer Vlinder of Slakkie?

“Ha ha, dat is een goede. Ik denk dat ik meer een Vlinder ben, en soms een hele drukke, vooral in mijn hoofd. Ik heb altijd veel ideeën, wil het liefst alles tegelijk. Ik houd enorm van de wereld, de natuur, alle mogelijkheden die het leven biedt. Eigenlijk heb ik aan een leven te weinig om te doen wat ik allemaal wil doen. Dus een Vlinder: ja. Maar ik heb ook enorme behoefte aan rust, mijmeren. Dat heb ik altijd gehad. Dan kom ik ook pas op echt goede ideeën.

Vlinder en Slak zijn nu in evenwicht bij mij, maar het heeft veel moeite gekost om dat zo te krijgen. Dat klinkt misschien raar, maar zo is het wel. Ik moest leren slakken, naar binnen keren, mezelf voeden, toen ik echt niets meer kon: geen lepel vasthouden, geen letter lezen. Ik belandde vijf jaar geleden door allerlei tegenslagen en langdurige stress in een volledige burn out. Het evenwicht tussen de Vlinder en de Slak in mij heb ik leren herstellen door te aanvaarden dat ik ook ok was als ik niets kan, niets kan geven. Mijn kinderen niet kon voorlezen, niet naar school kon brengen. Dat was een hele moeilijke tijd.
Toch heeft het ook veel inzicht gegeven en mijn gewoontes voorgoed veranderd: ik neem nu echt bewust tijd om te ‘slakken’. Omdat ik het fijn vind, en omdat het nodig is om in balans te blijven. En op het moment dat ik dat door had, ontstond het verhaal Vlinder & Slak. Mooi toch?”

Wat hoop je dat ouders en kinderen aan jullie boek hebben?

“Vooral heel veel plezier, herkenning en erkenning. Dat het een feest wordt om te ontdekken dat je soms meer van Slak hebt. En soms meer van Vlinder. En dat dat helemaal ok is! Dat je ok bent zoals je bent.”

Is het boek al te koop? Waar en vanaf wanneer? Waar kunnen we meer informatie vinden?
“Het boek gaat bijna naar de drukker en is in de voorverkoop al te koop via www.deopenplek.nl. De voorverkoop duurt tot 23 november, 24 november wordt het boek geleverd en kunnen we gaan verzenden. Als je in de voorverkoop alvast een boek bestelt, krijg je een gesigneerd exemplaar met de mogelijkheid om er iets extra’s in te laten zetten voor degene die het krijgt. Dat vind ik enorm leuk: dan wordt het persoonlijk! Dat doe ik graag, het is net of de lezer dan dichterbij komt, dat maakt het voor mij ook leuker!”

Na 24 november is het boek te koop via verschillende webwinkels en kinderboekenwinkels. Alle informatie vind je op: www.deopenplek.nl.

Alle nieuwste acties, weetjes en leuke dingen vind je het eerst op Facebook Hartenkracht. Daar posten we ook regelmatig inspirerende teksten, oefeningen of activiteiten.

Lees het interview ook op Tischa Neve – Groot en Klein


← ouder nieuwer →